Ze skleněných mačkárenských tyčí nám mačkář vyrobí korálky daného tvaru. Používá k tomu Kopalovo nebo Maturovo mačkadlo. Formy na korálky jsou dvoudílné a uvnitř je jehla, která při mačkání propíchne dírku. Aby korale nepopraskaly, musí se chladit ve speciálních nádobách. Při mačkání vzniká na korali tzv. brok (přebytečná sklovina), který se musí obrousit neboli ošitlovat. Takto připravené korálky putují k nám na provozovnu, kde se musí omílat (rumplovat). Toto zařízení vypadá jako míchačka, kde je ke korálkům přidána voda a jemný sklářský písek. V rumplu se smíchá několik velikostí. Omílání probíhá podle typu výrobku 24 až 48 hodin. Pokud mají být korálky lesklé a dál už se nebrousí, musí se omílat i několik dní. Orumplované se musí propláchnout, přesítovat, osušit a roztřídit. Pokud se korálky povrchově neupravují, mohou putovat k brusičkám. Tato operace se provádí na poloautomatických brusech. Velmi záleží na zkušenosti a šikovnosti brusičky a přesném seřízení brusu, aby kvalita byla dokonalá. Brusy jsou poměrně velká zařízení poháněná elektrickou energií. Velký brusný válec se točí, protéká tu neustále voda a brusička sama ručně ovlivňuje, jak se korálky nabrousí. Některé se před broušením nebo po broušení povrchově upravují např. barvením nebo vakuovým zušlechtěním. Po broušení se korálky properou a osuší. Další operací je leštění v elektrické peci, ve které se při určité teplotě tzv. zatáhnou.
Pak už nás čeká jen třídění a kontrola. Korálky se pak dále navlékají na nitě nebo silonový vlasec, popř. se balí volně podle přání zákazníka. Celý proces výroby je tak převážně ruční práce.