Ze skleněných mačkárenských tyčí nám mačkář vyrobí perle daného tvaru. Používá k tomu Kopalovo nebo Maturovo mačkadlo. Formy na perle jsou dvoudílné a uvnitř je jehla, která při mačkání propíchne dírku. Aby perle nepopraskaly, musí se chladit ve speciálních nádobách. Při mačkání vzniká na perli tzv. brok (přebytečná sklovina), který se musí obrousit neboli ošitlovat. Takto připravené perle putují k nám na provozovnu, kde se musí omílat (rumplovat). Toto zařízení vypadá jako míchačka, kde je k perlím přidána voda a jemný sklářský písek. V rumplu se smíchá několik velikostí perlí. Omílání probíhá podle druhu perlí 24 až 48 hodin. Pokud mají být perle lesklé a dál už se nebrousí, musí se omílat i několik dní. Orumplované perle se musí propláchnout, přesítovat, osušit a roztřídit. Pokud se perle povrchově neupravují, mohou putovat k brusičkám. Tato operace se provádí na poloautomatických brusech. Velmi záleží na zkušenosti a šikovnosti brusičky a přesném seřízení brusu, aby kvalita perlí byla dokonalá. Brusy jsou poměrně velká zařízení poháněná elektrickou energií. Velký brusný válec se točí, protéká tu neustále voda a brusička sama ručně ovlivňuje, jak se perle nabrousí. Některé perle se před broušením nebo po broušení povrchově upravují např. barvením nebo vakuovým zušlechtěním. Po broušení se perle properou a osuší. Další operací je leštění v elektrické peci, ve které se perle při určité teplotě tzv. zatáhnou.
Pak už nás čeká jen třídění a kontrola. Perle se pak dále navlékají na nitě nebo silonový vlasec, popř. se balí volně podle přání zákazníka.